Vegetarienii din Marea Britanie au tendința să mnânce mai multe alimente ultraprocesate decât cei care mănâncă și carne. Constatarea aparține unor oficiali din domeniul sănătății publice de la Colegiul Imperial din Londra. Ei au lucrat cu colegii de la Universitatea din São Paulo și Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului, potrivit Medical Xpress.
Lucrarea a fost publicată în eClinicalMedicine.
Cercetătorii s-au bazat pe date din proiectul Biobank al Regatului Unit. Anterior, s-a demonstrat că consumatorii din mai multe țări occidentale au avut tendința de a adopta o dietă bazată pe plante, în detrimentul celei carnivore.
Cauzele acestei chestiuni variază. Ele includ dorința de a mâna mai sănătos, mai etic sau pur și simplu prețul ridicat al cărnii.
Vegetarienii consumă mai multă mâncare ultraprocesată decât cei care mănâncă în mod regulat carne
Dar a mânca mai puțină carne nu înseamnă neapărat a mânca și mai sănătos. S-a descoperit că vegetarienii și veganii din Marea Britanie consumă mai multe alimente ultraprocesate decât oamenii care mănâncă și carne.
În teorie, vegetarianismul este adesea echivalat cu consumul de multe fructe, nuci și legume. În practică însă, adesea include și consumul de alimente ultraprocesate. Vorbim aici de cereale la micul dejun, batoanele de ciocolată, tăiței, carne artificială și pizza.
S-a descoperit că astfel de alimente conțin o mulțime de compuși și substanțe chimice adăugate, uneori nesănătoase, pentru a îmbunătăți gustul, a îmbunătăți textura, a ajuta la prospețime sau pur și simplu le face să arate mai apetisant. Carnea, pe de altă parte, tinde să fie mai puțin procesattă. Ea arată bine și are gust bun în starea sa naturală.
Specialiștii au mers mai departe și au analizat date de la 200.000 de persoane ale căror informații despre obiceiurile alimentare sunt stocate în proiectul Biobank din Regatul Unit. Ei au descoperit că oamenii care urmau o dietă vegetariană sau vegană consumau, de asemenea, mai multe alimente ultraprocesate decât cei care consumau în mod regulat carne. O astfel de descoperire sugerează că câștigurile pentru sănătate obținute prin consumul mai puțin de carne roșie s-au pierdut din cauza pericolelor pentru sănătate găsite în alimentele ultraprocesate.