Cacao te poate ajuta să scapi de efectele nedorite ale stresului. Când să bei pentru a putea fi mai puțin predispus bolilor cardiovasculare

Cercetătorii au descoperit că asocierea unei mese bogate în grăsimi cu un anumit tip de cacao ar putea contracara unele dezavantaje îngrijorătoare pentru sănătate, potrivit Science Alert.

Stresul crescut, chiar și pe perioade scurte, afectează funcționarea arterelor corpului. Deși alimentele bogate în grăsimi pot ameliora simptomele, pe termen lung pot exacerba efectele stresului. Dar acum se pare că există un antidot. El poate fi servit ca desert, după o masă bogată în grăsimi.

Specialiștii de la Universitatea din Birmingham au arătat că consumul de cacao poate atenua scăderea funcției vasculare asociate cu stresul și alimentele grase.

Cacao luptă cu stresul

 

Experimentul a inclus 23 de adulți. Ei au mâncat două croissante cu unt sărat și brânză cheddar și au băut un pahar de lapte integral. Jumătate dintre participanți au băut cacao cu niveluri ridicate de flavanoli. Acești antioxidanți sunt găsiți în alimentele pe bază de plante, cum ar fi fructele de pădure și nucile. Cealaltă jumătate a băut cacao cu niveluri scăzute de flavanoli.

Apoi, participanții au fost supuși unui eveniment stresant. Aceștia au fost puși să consume din nou cacao cu conținut scăzut de flavanoli, doar că de data aceasta invers.

În urma unei mese grase și a evenimentului stresant, cercetătorii au descoperit creșteri ale diametrului atât al arterelor brahiale, cât și al arterelor carotide ale participanților. Artera brahială transportă sângele oxigenat către corp. De cealaltă parte, artera carotidă transportă sângele oxigenat către creier.

Artera brahială a avut nevoie de un timp pentru a se recupera la cei care au băut cacao cu conținut scăzut de flavanoli. Până la 90 de minute după masa grasă și evenimentul stresant, ea a continuat să prezinte o capacitate afectată de a răspunde la modificările fluxului sanguin.

Problema a fost asociată cu un risc crescut cu 9 până la 13% de evenimente cardiovasculare viitoare.

Beneficii uluitoare împotriva bolilor cardiovasculare

 

Însă a existat și o veste bună.

Cei care au băut cacao cu conținut ridicat de flavanoli au fost oarecum protejați de aceste deficiențe. Modul în care artera lor brahială a răspuns la modificările fluxului sanguin a fost îmbunătățit în comparație cu grupul cu conținut scăzut de flavanoli.

Astăzi, majoritatea oamenilor care urmează o dietă occidentală nu consumă cantitatea zilnică recomandată de flavanoli. Nivelul este aproximativ echivalent cu două căni de ceai negru sau verde. Unele dovezi limitate sugerează că acești compuși bioactivi pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și funcția cognitivă.

Sunt necesare mai multe cercetări, dar studiul actual susține această ipoteză, cel puțin pentru sănătatea cardiovasculară.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *