Depresia afectează nu doar tinerii și persoanele adulte, ci și vârstnicii, mai ales când aceștia rămân văduvi. Acum, o nouă cercetare a găsit o conexiune între consumul de fructe și prevenirea acestei afecțiuni, potrivit Health.
Cercetarea a fost publicată în The Journal of Nutrition, Health and Aging. Oamenii de știință au constatat că persoanele aflate la mijlocul vieții, care au consumat fructe, au avut rate mai scăzute de depresie la bătrânețe. Eșantionul studiului a fost de 14.000 de persoane, urmărite pe o perioadă de 20 de ani. Probabilitatea de depresie la bătrânețe a fost redusă cu 21% pentru persoanele care au consumat fructe de mai multe ori pe zi.
Depresia și consumul de fructe
Cercetarea a început în 1993 – 1998, când 13.738 de adulți din Singapore au fost rugați să răspundă la întrebări detaliate despre consumul lor de fructe și legume. La acea vreme, vârsta medie a participanților era de 52,4 ani.
Studiul a continuat în anii 2014 – 2016. Atunci, vârsta medie ajunsese la 72,5 ani. Acestora li s-a făcut screening pentru a se identifica depresia legată de vârstă.
S-a demonstrat că persoanele care au spus în chestionarul din anii 1990 că mănâncă mai multe fructe au avut o probabilitatea mai mică de a experimenta depresie 20 de ani mai târziu. Participanții la studiu care au cosumat cel puțin 3 porții de fructe pe zi au redus probabilitatea depresiei cu cel puțin 21,2%.
Printre fructele pe care au spus că le consumau se numărără portocala, mandarina, papaya, banana și pepenele verde. Nu a fost clar însă de ce consumul frcutelor ar putea stimula o sănăstate mintală mai bună la vârsta senectuții.
În studiu au fost incluse și legumele, însă acestea nu au avut un impact observabil asupra diminuării depresiei. Acest rezultat, potrivit cercetătorilor, ar putea fi legat și de faptul că majoritatea legumelor sunt gătite. Prepararea le-ar putea reduce impactul antiinflamator, în timp ce fructele sunt consumate crude.