Efectele alimentației asupra îmbătrânirii creierului au fost studiate de cercetătorii de la Universitatea din Illinois și Universitatea Nebraska-Lincoln. Ei au analizat scanările cerebrale pentru 100 de voluntari cu vârste între 65 și 75 de ani, potrivit Science Alert.
Îmbătrânirea cu rtim mai lent a fost asociată cu aportul de nutrienți similar cu cel pe care îl poți obține de exemplu din dieta mediteraneană.
„Am investigat biomarkeri specifici de nutrienți, cum ar fi profilurile de acizi grași. Aceștia sunt cunoscuți în știința nutrițională pentru potențialele beneficii pentru sănătate”, a zis neurologul Aron Barbey, de la Universitatea din Illinois.
„Acest lucru se aliniază cu corpul extins de cercetări în domeniu care demonstrează efectele pozitive asupra sănătății ale dietei mediteraneene, care pune accent pe alimentele bogate în acești nutrienți benefici”, a mai zis Barbey.
Alimentele bogate în nutrienți care ajută la îmbătrânirea mai lentă a creierului
Cercetătorii au analizat probe de sânge pentru a căuta dovezi științifice solide pentru ceea ce mâncau și beau aceste persoane în vârstă. Practic, participanții la studiu nu au fost întrebați ce au consumat.
Printre biomarkerii beneficii identificați se numără: vitamina E, prezentă în spanac și migdale, și carotenoizii, pigmenții din morcovi și dovleci. Anterior, studiile au demonstrat că aceștia reduc inflamațiile din organism și protejează celulele de deteriorare. De asemenea, colina, prezentă masiv în glbenușul de ou, carne de organe și soia crudă, a fost asociată cu îmbătrânirea mai lentă.
Îmbătrânirea creierului a fost evaluată atât cu ajutorul RMN-ului, cât și cu evaluările cognitive ale participanților la studiu.
„Acest lucru ne permite să construim o înțelegere mai solidă a relației dintre acești factori”, spune Barbey.
„Examinăm simultan structura, funcția și metabolismul creierului, demonstrând o legătură directă între aceste proprietăți ale creierului și abilitățile cognitive”, a mai zis el.
Nutriția – rol esențial în săntatea creierului
Acest nou studiu demonstrează încă o dată că nutriția joacă un rol esențial în modul în care creierul îmbătrânește. Fiecare nouă cercetare ajută în final la completarea puzzle-ului modului de funcționare al creierului nostru.
Noul studiu a surprins doar o fotografie de moment. Cuu toate acestea, un studiu similar din anul 2023 a ajuns la concluzii similare. Participanții au fost analizați timp de 12 ani, după care s-a constatat o legătură între dieta mediteraneană și declinul cognitiv mai scăzut.
Barbey dorește acum să analizeze studiile clinice pe o perioadă de timp semificativă. Cercetătorii doresc să vadă modul în care dieta și nutriția ar putea afecta îmbătrânirea creierului. Este posibil ca o simplă modificare a ceea ce mâncăm să ajute la reducerea riscului de boli neurodegenerative precum Alzheimer.