Consumul de cartofi ar putea fi legat de un risc redus de deces prematur. Totuși, aceștia trebuie preparați într-un anumit mod pentru a obține cele mai multe beneficii. Cercetarea a fost publicată în Journal of Nutrition, potrivit Very Well Health.
Cartofii prăjiți, copți, fripți sau piureul sunt alimente incredibil de versatile. Cu toate acestea, nu oferă suficienți nutrienți pentru o viață sănătoasă. Paradoxul e că aceștia sunt o sursă naturală de mulți nutrienți importanți, inclusiv potasiu, fibre alimentare, vitamina C și alți compuși bioactivi, cum ar fi acizii fenolici.2
„În plus, cartofii conțin amidon rezistent, care acționează ca o fibră în organism. Amidonul rezistent se produce atunci când cartofii sunt gătiți, răciți, apoi reîncălziți”, a declarat pentru Verywell, Lisa Andrews, dietetician autorizat și proprietar al Sound Bites Nutrition.
Cercetătorii au colectat date de la 77.297 de adulți din districtele norvegiene. Aceștia au participat la trei examinări de sănătate. În acest timp, cercetătorii au colectat informații despre aportul alimentar al participanților pentru a determina câți cartofi – în principal cartofi fierți – a consumat fiecare persoană în fiecare săptămână. Perioada de urmărire a fost de 33,5 ani.
Consumul de cartofi te poate ajuta să trăiești mai mult
Cercetătorii au vrut să afle dacă există o legătură între consumul de mai mulți cartofi și riscul de mortalitate. Rezultatele studiului au arătat că participanții care consumau cel puțin 14 cartofi pe săptămână au avut un risc cu 12% mai mic de deces din toate cauzele. Comparativ, persoanele care consumau șase sau mai puțini cartofi pe săptămână aveau un risc mai mare de deces. Persoanele care consumau cel puțin 14 cartofi pe săptămână au avut, de asemenea, un risc mai mic de a muri de moarte prematură din cauza bolilor cardiovasculare, a bolii cardiace ischemice și a infarctului.
Potrivit studiului, fiecare 100 de grame suplimentare de cartofi consumate zilnic scade riscul de deces cu 4%.
Verywell Erik Kristoffer Arnesen, unul dintre autorii studiului și doctorand la Departamentul de Nutriție al Universității din Oslo, a spus că acest studiu „nu arată că cartofii sunt un „super-aliment”, ci că aceștia s-ar putea să nu fie atât de „răi” pe cât se crede că sunt.
Potrivit lui Arnesen, „indicațiile anterioare conform cărora cartofii sunt asociați cu efecte adverse (cum ar fi creșterea în greutate în unele studii din SUA) se datorează consumului de produse din cartofi bogate în grăsimi și sare, nu cartofi, în sine”.
„În acest studiu, am avut doar date despre cartofii fierți”, a adugat el.
„Acest lucru se datorează faptului că studiul a fost realizat în anii 1970 și 1980. La acea vreme, utilizarea cartofilor prăjiți era neobișnuită, în special în zonele rurale”, a mai zis Arnesen.
Există o mulțime de moduri de a vă bucura de cartofi. Acestea includ coacerea, prăjirea, fierberea și fierberea la abur. Dacă îți plac totuși cartofii prăjiți, cercetătorii recomandă să să-i prepari cu ierburi și un strop de ulei de măsline.