portocală
Sursă - Unsplash

Știi vorba veche că „un măr pe zi te scapă de orice doctor”? Ei bine, această zicală se poate aplica și pentru portocală. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Harvard Medical School și Massachusetts General Hospital spune că consumul unei portocale pe zi poate reduce riscul de depresie cu 20%, potrivit CBSNews.

Se pare că citricele stimulează creșterea unei bacterii găsite în intestin. Aceasta influențează producția a două substanțe chimice ale creierului responsabile cu creșterea stării de spirit. E vorba de serotonină și de dopamină.

O portocală pe zi scade riscul de depresie cu 20%

 

Cercetătorii au analizat datele a peste 100.000 de femei care au furnizat informații detaliate despre dieta și sănătatea lor. Conexiunea a fost confirmată doar în cazul portocalelor. Atunci când studiul a folosit fructe precum banane sau mere nu a fost găsită o legătură cu scăderea riscului de depresie.

Dr. Raaj Mehta, care a condus studiul, a spus că într-o zi, consumul de portocale ar putea face parte dintr-un plan de tratament pentru gestionarea depresiei care implică și antidepresive tradiționale.

„Există o nevoie uriașă de tratamente pentru depresie, iar consumul de citrice nu are efecte secundare majore. Ar fi minunat să vedem cât de mult poate ajuta acest tratament simplu”, a spus el pentru The Harvard Gazette.