Postul intermitent a fost legat, cel puțin până în prezent, de numeroase beneficii. De la reducerea greutății corporale și a riscului de demență și până la beneficii asupra anxietății și depresiei, mulți oameni au simțit că trebuie să adopte un stil de viață în care postul intermitent își are locul cât mai des. Cu toate acestea, o nouă cercetare aruncă o umbră asupra fasting-ului, potrivit Science Alert.
Anterior studiului de față s-a descoperit că postul la șoareci poate stimula creșterea celulelor stem intestinale. Plecând de la aceste rezultate, cercetătorii au descoperit acum că această creștere de celule stem se accelerează când șoareci se hrănesc după post. Mâncatul după post poate introduce mutageni. Aceștia sunt compuși precum aminele heterociclice, care pot provoca mutații genetice. Acestea cresc și riscul declanșării unor tumori canceroase.
„A avea mai multă activitate a celulelor stem este bună pentru regenerare. În timp, acest prea mult poate avea consecințe mai puțin favorabile”, a spus biologul Omer Yilmaz de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
„Postul este foarte sănătos, dar dacă ai ghinion și te hrănești după un post și te expui la un mutagen, cum ar fi o friptură carbonizată sau ceva similar, s-ar putea să-ți crești șansele de a dezvolta o leziune care poate da naștere cancerului”, a adăugat Yilmaz.
Te-ar putea interesa și: Tot ce trebuie să știi despre ciuperca tinereții fără bătrânețe. Studiile de specialitate sugerează că Ganoderma are beneficii în tratarea anxietății, depresiei și îmbunătățirea calității somnului
Postul intermitent ar putea crește riscul de cancer
Celulele stem intestinale sunt printre cele mai aglomerate din organism. Ele se divid și cresc în mod constant pentru a reface intestinul la fiecare 5 – 10 zile. Acest nivel ridicat de activitate înseamnă, de asemenea, că există mai multe șanse de apariția a cancerului.
Noul studiu arată că probabilitatea crește și mai mult în timpul perioadei de supra-alimentate de după post.
Echipa a identificat o cale biologică, numită mTOR, prin care operează celulele stem. Această cale este implicată în creșterea și metabolismul celular. După post, crește producția de molecule mici numite poliamine, care conduc la proliferarea celulelor.
Aceste molecule sunt cheia care ajută organismul să se recupereze și să se regenereze după ce a fost lipsit de nutrienții și energia furnizate de o dietă obișnuită.
Totuși, studiul demonstrează că probabilitatea apariției tumorilor crește, mai ales dacă există și alte condiții favorabile apariției cancerului.
„Credem că postul și realimentarea reprezintă două stări distincte”, a spus biologul molecular Shinya Imada de la MIT.
Studiile anterioare au sugerat că postul și dietele care imita postul ar putea fi benefice pentru reducerea riscului de cancer și, potențial, chiar să sporească eficacitatea terapiilor anticancer. Totuși, ele s-au concentrat în mare măsură pe abținerea de la mâncare. Cercetările nu au luat în considerare potențialele consecințe ale întreruperii postului.
Acum este nevoie de studii suplimentare pentru a se identifica modalități de promovare a beneficiilor și limitare a riscurilor.