O nouă cercetare a demonstrat legătura dintre deficitul de Omega-3 la mamă și anxietatea la urmași. Pentru moment, studiul a fost efectuat pe șobolani, însă rezultatele sunt evidente. În principal femelele de șobolan au prezentat o anxietate înnăscută ridicată, potrivit Psy Post.
Studiul a fost publicat în Behavioral Neuroscience.
În cazul oamenilor, tulburări precum anxietatea ori depresia apar în adolescență sau în viața adultă timpurie. 75% din cazurile de anxietate și depresie apar în această etapă a vieții. Totușia, nu a fost studiat pe deplin impactul pe care dieta mamei și aportul alimentar îl au.
Acizii grași polinesaturați Omega-3 sunt grăsimi esențiale care se găsesc în alimente precum peștele, semințele de in și nucile. Ei au un rol în susținerea sănătății inimii, reducerea inflamației și contribuția la funcționarea creierului. Totuși, nu se știu multe despre efectele pe care le au deficiențele acestor grăsimi în timpul sarcinii și alăptării.
Deficitul de Omega-3 la mamă ar putea cauza anxietate la copii
Oamenii de știință au efectuat cercetări pe șobolani pentru a explora modul în care deficiența de acizi grași Omega-3 la mame ar afecta anxietatea puilor lor. Ei au investigat, de asemenea, dacă suplimentarea dietei puilor cu acizi grași Omega-3 după înțărcare ar putea atenua sau elimina aceste efecte adverse.
Șobolanii au fost împărțiți în trei grupe:
- puii mamelor cu deficit de acizi grași polinesaturați Omega-3 care au continuat cu dieta deficitară după înțărcare (19 șobolani);
- puii mamelor cu deficit de acizi grași polinesaturați Omega-3 care au început o dietă adecvată ( cu suficienți acizi grași Omega-3) după înțărcare (25 de șobolani);
- puii mamelor cu un aport adecvat de Omega-3 care au rămas, de asemenea, cu o dietă adecvată după înțărcare (21 de șobolani);
Șobolanii au fost împărțiți perechi, cu un număr aproximativ egal de masculi și femele în fiecare grup. Cercetătorii i-au hrănit cu o dietă care conținea 60% carbohidrați, 20% proteine, 10% grăsimi, 5% fibre și cantități mici de săruri, vitamine și tert-butilhidrochinonă (un conservant folosit pentru a prelungi perioada de valabilitate a alimentelor). Aceasta a fost dieta pentru șobolanii ale căror mame aveau deficit de Omega-3.
Pentru dieta adecvată (fără deficiență de Omega-3), cercetătorii au adăugat ulei de semințe de in, care conținea aproximativ 4% acizi grași Omega-3. Este important de menționat că dieta de bază conținea și niște acizi grași polinesaturați Omega-3, dar în cantități mai mici.
Cercetătorii au efectuat două tipuri de experimente comportamentale pentru a evalua anxietatea înnăscută și anxietatea învățată. Ambele tipuri de experimente au fost efectuate noaptea, când șobolanii sunt activi în mod natural. Anxietatea învățată la șobolani este un răspuns condiționat în care animalele dezvoltă comportamente asemănătoare anxietății după ce sunt expuse la condiții stresante sau aversive. Cercetătorii au efectuat, de asemenea, o serie de analize biochimice ale țesuturilor șobolanilor.
Ce a constatat studiul
Rezultatele au arătat că puii de la mame hrănite cu o dietă cu deficit de acizi grași Omega-3 au avut o anxietate înnăscută mai mare în comparație cu puii de la mame care urmau diete adecvate. Femelele de șobolan de la aceste mame cu deficit au avut o anxietate mai crescută.
Trecerea la o dietă adecvată, cu ulei de semințe de in nu a redus anxietatea înnăscută. Totuși, a ameliorat anxietatea învățată în cazul femelelor.
Studiul evidențiază importanța acizilor grași Omega-3 pentru dezvoltarea psihologică și rolul protector în sănătatea mintală. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că acest studiu a fost realizat pe șobolani, nu pe oameni.