Majoritatea oamenilor își încep rutina de dimineață cu o ceașcă de cafea. Există desigur și cazuri ce indivizi care aleg să mediteze, să facă un duș rece sau să iasă la alergat. Totuși, în spatele unui creier mai puternic se pare că se află ceea ce mai degrabă mănânci la micul dejun. Universitatea din Reading, Marea Britanie, a realizat un stuiu care sugerează că adăugarea de nuci în masa de dimineață ar putea oferi un impuls cognitiv pe tot parcursul zilei, scrie Newsweek.
„Acest studiu ajută la consolidarea argumentului că nucile sunt bune pentru creier. O mână de nuci cu micul dejun le-ar putea oferi adulților tineri un avantaj mental atunci când trebuie să fie performanți”, a declarat autorul lucrării și profesorul de neuroștiință Claire Williams într-o declarație.
„Este deosebit de interesant faptul că un astfel de adaos alimentar simplu ar putea face o diferență măsurabilă în performanța cognitivă”, a adăugat el.
Consumul de nuci la micul dejun poate crește puterea creierului pe tot parcursul zilei
La sudiu au luat parte 32 de tineri cu vârste între 18 și 30 de ani. Ei au fost împărțiți în 2 grupuri care au mâncat diferit. Un grup a mâncat mic dejun cu nuci, iar un grup fără nuci. În orele ce au urmat, fiecare subiect a primit trei teste cognitive, timp în care acivitatea cerebrală le-a fost monitorizată.
Testele cognitive au fost efectuate pe tot parcursul zilei. De asemenea, activitatea cerebrală a fost monitorizată timp de șase ore după fiecare mic dejun.
Echipa a descoperit că cei care au mâncat nuci au avut timpi de reacție mai rapizi pe parcursul zilei și performanțe de memorie mai bune până la sfârșitul perioadei de testare decât cei care nu au inclus nucile în masa lor de dimineață. Performanța cognitivă a început să apară însă la peste două ore după. Asta s-a întâmplat datorită faptului că a durat o perioadă de timp până când nucile au fost metabolizate.
Înregistrările activității creierului au sugerat că nucile pot ajuta creierul să funcționeze mai eficient în timpul sarcinilor mentale dificile. Analiza probelor de sânge a relevat, de asemenea, modificări pozitive ale nivelurilor de glucoză și acizi grași. Acestea ar putea contribui la îmbunătățirea performanței cognitive.
Cercetătorii implicați în studiul Universității din Reading cred că efectele benefice ar putea fi legate de nutrienții găsiți în nuci. Aceștia includ acizii grași omega-3 alfa-linolenici, proteine și polifenoli.
Deși descoperirile sunt promițătoare, cercetătorii observă că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege pe deplin modul în care nucile îmbunătățesc funcția creierului.