Într-un nou studiu publicat în JAMA Network Open, oamenii de știință au descoperit că femeile de vârstă mijlocie care consumau mai multe alimente pline de vitamine, minerale și antioxidanți aveau celule „mai tinere” decât cele care consumau mai puțini nutrienți, potrivit Live Science.
Ei au apreciat tinerețea celulelor uitându-se la etichetele chimice cunoscute sub numele de grupuri metil. Acestea se află pe suprafața moleculelor de ADN. Aceste etichete modifică activitatea unor gene specifice fără a modifica codul ADN-ului subiacent. Procesul este cunoscut sub numele de modificare epigenetică. Modelul acestor grupuri metil se schimbă pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce se crede că contribuie la îmbătrânirea celulară accelerată.
În timp ce dietele bogate în nutrienți erau legate de îmbătrânirea încetinită, zaharurile păreau să accelereze efectul.
Consumul de prea mult zahăr poate accelera îmbătrânirea celulară
În cadrul studiului, femeile care au consumat cantități mai mari de zaharuri adăugate au prezentat semne de îmbătrânire celulară accelerată în comparație cu altele, chiar dacă au urmat o dietă altfel sănătoasă, au descoperit cercetătorii.
„Zaharurile adăugate” se referă la zaharurile care sunt adăugate alimentelor în timpul producției. Acestea se găsesc în băuturile îndulcite cu zahăr și în produsele de panificație. „Zaharurile adăugate” nu au legătură cu zaharurile care se găsesc în mod natural în lapte, fructe și legume.
Noul studiu este unul dintre primele care demonstrează o legătură între consumul de zahăr adăugat și așa-numita îmbătrânire epigenetică,. Este, de asemenea, primul studiu care investighează această asociere atât la femeile negre, cât și la cele albe de vârstă mijlocie. Participantele aveau, în medie, 39 de ani.
Descoperirile susțin ideea că consumul de alimente nutritive, cu conținut scăzut de zaharuri adăugate, poate îmbunătăți starea de sănătate a unei persoane, adică perioada din viață în care este sănătoasă, nu doar supraviețuirea.