mâncarea picantă
Sursă - Unsplash

În timp ce pentru o parte dintre oameni, mâncarea picantă este neplăcută și evitată cu strictețe, pentru alții, ea este aproape nelipsită de la fiecare masă. Fie că vorbim de un ardei iute la ciorba de seară sau de un sos picant la șaorma de la coluț blocului, mulți preferă o „picanterie“ din diverse motive. Însă aplecarea pentru maâncarea picantă se pare că poate avea și substraturi psihologhice.

Într-un videoclip postat pe TikTok, psihologul Andrei Baciu a explicat de unde vine atracția pentru mâncarea picantă:

„O primă explicație din punct de vedere psihanalitic este că „dacă sunt apatic, mâncarea picantă mă trezește. Îmi dă un șoc! Îmi dă o senzație puternică. Simt că sunt viu. Mă aduce la viață“. De asemenea, această mâncare înseamnă îngemănare între plăcere și durere. Picantul creează o durere plăcută, controlată. Există o formă de tratare a anumitor pulsiuni dintre durere și plăcere.

În al treilea rând, dacă mănânci picant înseamnă că introduci suferință și agresivitate în interiorul tău. Introduci excitare pentru că nu o poți exprima în afară. Atunci când mănânci cu piper sau muștar, parcă simți un foc. Introduci un foc în interior care te arde. Cumva te pedepsești. Pentru că nu ți-ai exprimat furia în copilărie în exterior, acum ai capacitatea să o introduci în interior. Preferi să simți durere ca să acoperi alte emoții. Te sedezi cumva cu senzații tari. Aplecarea către această mâncare mai poate însemna și o atracție către aventură, către dispoziție și stări înalte“, a explicat psihologul Andrei Baciu.

Ce proprietăți are mâncarea picantă?

 

Mâncarea picantă este foarte folosită în bucătării precum cea mexicană, indiană, thailandeză sau coreeană. Aceste culturi sunt renumite pentru utilizarea generoasă a condimentelor picante, care adaugă profunzime și complexitate gustului.

Pe lângă aspectul culinar, mâncarea picantă este asociată și cu unele beneficii pentru sănătate. Capsaicina, compusul activ din ardeii iuți, are proprietăți antiinflamatoare și poate contribui la eliberarea endorfinelor, oferind o stare de bine. Totuși, consumul excesiv poate irita stomacul sau sistemul digestiv, mai ales la persoanele sensibile. De aceea, este important ca mâncarea picantă să fie savurată cu moderație, în funcție de toleranța fiecăruia.

@psiholog.andrei.baciu

Mâncarea picantă, psihanaliza #narcis #psihologie

♬ sunet original – Psiholog Andrei Baciu