Un produs de origine animală, care are un conținut ridicat de colesterol și e consumat de miliarde de oameni din întreaga lume, s-ar putea să nu fie atât de rău pentru sănătate pe cât se credea. Acesta îți protejează creierul și scade nivelul de colesterol din sânge, potrivit Science Alert.
Oamenii de știință de la Universitatea San Diego din California au descoperit că dacă vei consuma acest aliment vei avea o scădere a colesterolului din sânge. Ei au analizat date privitoare la sănătatea a 890 de bărbați și femei.
Studiul s-a bazat pe date mai vechi privitoare la o îmbătrânire sănătoasă. Au fost testate trei aspecte ale funcției congitive la adulții de vârstă mijlocie sau vârstnici pe o perioadă de patru ani.
Femeile care au raportat că au consumat alimentul au prezentat o scădere mai mică a memoriei pe termen scurt și lung. Totuși, relația nu a fost identificată și în cazul bărbaților. Beneficiile au fost inverse în cazul femeilor și bărbaților pe o cohortă dintr-un deceniu diferit. Acest lucru sugerează că sunt în joc și alți factori care trebuie clarificați prin cercetări ulterioare.
Alimentul care protejează creierul și scade colesterolul
Alimentul pe care s-a concentrat studiul este oul. Cercetătorii în domeniul sănătății publice Donna Kritz-Silverstein și Ricki Bettencourt de la UCSD susțin că „în ciuda faptului că au un nivel ridicat de colesterol alimentar”, rezultatele lor arată „ouăle nu au un efect dăunător și pot chiar avea un rol în menținerea funcției cognitive în timp“.
Mult timp, oamenii au fost sfătuiți să evite produsele animale bogate în colesterol. Aici pot fi enumerate ouăle, untul sau smântâna. Se credea că aceste alimente cresc nivelul de colesterol din sânge, implicit riscul de boli cardiovasculare. Sfatul rămâne însă valabil pentru persoanele cu diferite afecțiuni, precum diabetul. Multe studii arată că grăsimile saturate, zahărul și sodiul sunt cele care contribuie principal la acumularea plăcii în artere, nu colesterolul alimentar.
Problema este că multe alimente bogate în colesterol oferă și o doză consistentă de grăsimi saturate. Ouăle și crustaceele sunt două excepții cheie, în funcție de modul în care sunt gătite.
De fapt, ouăle sunt alimente cu conținut scăzut de grăsimi. Ele sunt bogate în proteine și bogate în nutrienți, care ar putea de fapt să scadă nivelul colesterolului din organism. În plus, au un efect care pare să protejeze împotriva declinului cognitiv.
Poate că acesta este unul dintre motivele pentru care consumul de ouă a fost asociat cu scoruri ușor îmbunătățite la testele cognitive în rândul femeilor în analiza recentă.
Ouăle conțin, de asemenea, carotenoizi. Aceștia sunt legați de îmbunătățirea performanței cognitive și sunt pline de colină, care este un precursor al unui neurotransmițător crucial.
Au rămas încă multe întrebări de răspuns cu privire la beneficiile nutriționale ale ouălor. Totuși, aceste descoperiri recente oferă dovezi suplimentare că, dacă un aliment este bogat în colesterol, asta nu înseamnă întotdeauna că este rău pentru corpul tău sau creierul tău.